Torsholkens populära bröd

Det är fantastiskt att ha ett kök på plats. Vår kokerska bakar allt vårt bröd och det här brödet är väldigt populärt på förskolan! 🙂

Barnen stannar ofta till vid vårt kök, ställer frågor om maten, samtalar och vill veta vad som lagas. Att få känna doften av mat är fantastiskt. Det blir lustfyllt och det i sin tur påverkar barnens positiva förhållningssätt till mat. För mat ska vara just lustfyllt! Att vi sitter vid våra bord och äter där pedagogerna kan sitta med barnen, samtalar, uppmuntra och inspirera, är en viktig del för oss. Det är en gemensam stund och fantastiska samtal tar plats vid våra bord.

Här kommer receptet på Chokladbrödet ( filmjölksbröd)

900 g rågsikt
100 g vetekross
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl ljus sirap
1,1 l filmjölk
Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt filen och sirapen och rör ihop. Bred ut i en form med bakplåtspapper. Den jag använder är 22*32 cm. Använder du andra formar så tänk på att gräddning tiden ändras. Grädda i 100 grader i 45 min höj sedan till 150 grader och låt brödet vara inne 30 min till. För att vara säker på att brödet är klart så tar jag temperaturen. Den ska vara 98 grader då är det klart.

Det som är så bra med receptet är att har du bara rågsikt hemma, så ta 1 kg och följ receptet på det andra. Vill du ha något annat mjöl istället för vetekross så ta i det. Hur du än gör så kommer barnen att gilla det 😁
Vill du smaksätta brödet så ta 1 msk brödkryddor i mjölet.